Opleiding tot Anesthesiemedewerker

Na rijp beraad heb je bedacht dat anesthesiemedewerker wel wat voor jou is. Een goede keuze! Voordat je aan de opleiding begint is het belangrijk je goed te laten informeren.

Het beroep van anesthesiemedewerker is een prachtig en veelzijdig beroep. Voordat je aan de opleiding begint is het belangrijk je goed te laten informeren. Met de informatie van de beroepsvereniging hopen wij je te steunen bij het maken van je keuzes.
Op deze pagina vindt je de informatie en advies over de opleidingsmogelijkheden tot anesthesiemedewerker.

Wat is de meest geschikte opleiding voor jou?

Er zijn in grote lijn twee opleidingsroutes die de NVAM adviseert. De in-service opleiding en de HBOV-technische stroom met uitstroom anesthesiemedewerker.
De NVAM adviseert een opleidingsroute met perspectief en mogelijkheid tot verdere doorontwikkeling en carrière.
Als je kiest voor de in-service route, heeft een verpleegkundige vooropleiding de voorkeur.
Via de verpleegkundige HBO-V(technische stroom) route kan de nieuwe generatie anesthesiemedewerkers uitkijken naar prima carrière mogelijkheden in binnen en buitenland.

In het algemeen is het belangrijk om kritisch naar de geboden advertenties en daarin beschreven opleiding te kijken. Met de informatie van de beroepsvereniging hopen wij je te steunen in de juiste keuze.
Een voordeel van de keuze tot de opleiding tot CZO-anesthesiemedewerker in deze tijden van tekorten is dat een betaalde baan vaak gegarandeerd is. Met het CZO diploma anesthesiemedewerker is het mogelijk om je te differentiëren als pijnconsulent, medewerker prè operatieve screening (POS) of sedatie praktijk specialist (SPS).

Je vooropleiding is het startpunt

Het College Zorg Opleidingen(CZO) stelt als minimale eis (bron: www.czo.nl):

  • Verpleegkundige MBO-V of HBO-V of
  • HAVO/MBO-4 niveau.
  • Een dienstverband met een CZO-erkende zorginstelling (gedurende de opleiding tot anesthesiemedewerker).

Vooropleiding: HAVO | VWO | MBO-4

Om toegelaten te kunnen worden tot de opleiding is het profiel NG/NT gewenst.
Je kunt kiezen voor de in-service opleiding of de HBO-V technische stroom.
Als beroepsvereniging beveelt de NVAM schoolverlaters aan te kiezen voor een van de HBO-V technische stroom opleidingen*.
De HBO-VT opleiding (een combinatie van de in-service en HBO-V opleiding) heeft de beste toekomst perspectieven voor de nieuwe generatie anesthesiemedewerkers/verpleegkundigen.
(*Zie HBO-VT verderop deze pagina).

Vooropleiding: MBO-Verpleegkunde

Je kunt kiezen voor de in-service opleiding.
Voor MBO-verpleegkundigen is de in-service opleiding een verpleegkundige specialisatie.
Door het verpleegkundig deel van het werk als gediplomeerd anesthesiemedewerker behoud je je BIG registratie

Indien je prijs stelt op een erkend Bachelor diploma adviseren wij om de HBO-V technisch stroom route te volgen tot anesthesiemedewerker.

Vooropleiding HBO-Verpleegkunde

Voor HBO-V verpleegkundigen volstaat het volgen van de initiële (in-service) opleiding als specialisatie.
De in-service geeft je tijdens de opleiding alle competenties om te voldoen aan het beroepsprofiel van anesthesiemedewerker en een CZO erkend diploma.
Door het verpleegkundig deel van het werk als gediplomeerd anesthesiemedewerker behoud je je BIG registratie.

Opleidingsroute: HBOV | Technische stroom

De HBO-Verpleegkunde techniek(HBO-VT) is een samengestelde opleiding van doorgaans vier jaar (soms vijf).
Voor schoolverlaters en niet-verpleegkundigen is deze opleiding een goede keuze.
De opleiding voorziet in het behalen van twee diploma’s zowel het HBO-V diploma, als het Anesthesiemedewerkers diploma(CZO).
De eerste twee jaar worden ingevuld als voltijd student. Voor de tweede helft van de opleiding is een leer-werkplek in een ziekenhuis noodzakelijk. Tijdens de tweede helft van de opleiding ontvang je salaris.

Bijkomend voordeel van de HBO-VT route: Mocht het anesthesie deel van de opleiding niet slagen of niet de juiste keuze blijken. Dan kun je altijd nog verder met de bachelor verpleegkunde en kun je als verpleegkundige aan het werk en je verder oriënteren.
De HBO-VT is geaccrediteerd door de Nederlands Vlaamse Accreditatie Organisatie(NVAO).

De HBO-VT technische stroom (Ts of G&T) verpleegkunde opleiding is momenteel te volgen bij de volgende opleidingsinstituten:

In-service opleiding (brancheopleiding)

Voor verpleegkundigen en zij-instromers is de in-service opleiding een goede keuze.
Voor de initiële opleiding moet je eerst solliciteren op een opleidingsplaats in een ziekenhuis. Steeds meer ziekenhuizen vragen een verpleegkundige vooropleiding (MBO of HBO) als basis om in te kunnen stromen in de in-service opleiding.
Als je wordt aangenomen dan volg je de opleiding bij een instituut dat het betreffende ziekenhuis is uitgekozen.
Gedurende de opleiding heb je recht op een leerlingen salaris.

De in-service opleiding is Europees gezien een bachelor opleiding (NLQF-6). In Nederland wordt het niet erkend als bachelor. Het anesthesiemedewerkers diploma(CZO) is alleen geldig in de Nederlandse ziekenhuizen.
Met de in-service opleiding, zonder verpleegkundige basis, zijn de carrière mogelijkheden beperkt.

Opleidingsroute voor zij-instromers

De instroom van studenten is breed, we kennen studenten tussen de 17 en 50 jaar. Naast schoolverlaters en verpleegkundigen die zich willen specialiseren, Is er ook de mogelijkheid om een carrièreswitch te maken vanuit een ander beroep binnen of buiten de zorg.

Zij-instromers zijn van harte welkom in dit vak. Het zal echter van meerder factoren afhangen welke opleiding het meest past. En welke wegen er reëel mogelijk zijn. Dit is vaak heel persoonlijk ben je nog jong en/of is het mogelijk om nog opnieuw op een HBO opleiding te beginnen dan is dat de meest aanbevelenswaardige route. Vaak zijn er door eerdere opleidingen ook nog wat vrijstellingen mogelijk. In dat opzicht liggen dan de hierboven beschreven uitstekende toekomst perspectieven ook voor jou open. Indien je enkel als anesthesiemedewerker aan de slag wilt en dit je einddoel is, kun je overwegen de in-service opleiding te volgen.

Het CZO-diploma anesthesiemedewerker

De opleiding wordt geaccrediteerd door het College Ziekenhuis Opleidingen:
De in-service anesthesie opleiding is een brancheopleiding. Om in Nederland te kunnen werken in de anesthesie is een diploma anesthesiemedewerker een vereiste. Zowel ziekenhuizen, ZBC's, operatiekamers en artsen erkennen het CZO-diploma.
Omdat de CZO opleiding, dochter van de ziekenhuisorganisaties, Nederlandse Federatie van Academische ziekenhuizen (NFU) en Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), een initiële brancheopleiding is en wordt deze niet gecontroleerd door het ministerie van OC&W. De opleiding heeft dus ook geen wettelijke erkenning.

Gecombineerd met een verpleegkunde diploma heb je een mooie basis voor een toekomst met carrière mogelijkheden. Europees wordt het niveau van de opleiding tot anesthesiemedewerker sinds 01-01-2017 gewaardeerd als NLQF 6.

De opleiding in internationaal perspectief

Van oorsprong is anesthesiemedewerker ook een verpleegkundige specialisatie. Zoals dat ook in vele andere landen het geval is.

De NVAM is als beroepsvereniging aangesloten bij de International Federation of Nurse Anesthetists(IFNA)
De IFNA opleidingscommissie heeft een aantal normen voor het onderwijs voor anesthesie opleidingen opgesteld en gepubliceerd. .
Als beroepsvereniging onderschrijven wij deze normen. Hoewel een aantal van die normen niet in Nederland waargemaakt kunnen worden, lukt dat voor het overgrote deel wel.
Een groot deel van de Hbo-Vt opleidingen is er in geslaagd zijn om een internationale erkenning te verkrijgen via het “Anasthesia Programm Approval Proces(APAP)”. Deze opleidingen worden erkend op niveau II.

Let op!

Aandachtspunt 1: De inservice opleiding.
Het is mogelijk om de in-service opleiding te doen direct vanaf de Havo, VWO of zij-instromer. Je gaat direct werken en leren met een start salaris.
Het is een opleiding op HBO-niveau, maar het diploma heeft geen bachelor erkenning (Het valt niet onder de BAMA structuur, en wordt ook niet erkend door het ministerie van OC&W).
Het diploma is van waarde binnen de anesthesie. Is het je de ambitie om te blijven werken als anesthesiemedewerker, is dat geen probleem en is de in-service een prima opleiding tot anesthesiemedewerker.
Doorstomen naar andere beroepen en carrière maken is moeilijk met enkel een in-service diploma. Je loopbaankansen in Nederland worden hierdoor enorm beperkt. Wil je een beroep uitoefenen op het zelfde niveau, zoals bijvoorbeeld IC-verpleegkunde, SEH verpleegkunde of ambulance-verpleegkunde, dien je met enkel het in-service diploma eerst nog een verpleegkunde opleiding te volgen. Heb je wensen om in de toekomst ooit in het buitenland te werken dan is dit zonder verpleegkundige vooropleiding niet mogelijk.

De NVAM adviseert daarom nadrukkelijk een Hbo-Vt opleiding indien je in de toekomst verdere ambities hebt in of buiten Nederland.

Aandachtspunt 2: Je leer- werk contract.
Lees in alle gevallen de leer-arbeidsovereenkomst goed door voor dat je tekent. Er zijn nogal wat ziekenhuizen die een nawerkverplichting opnemen in het contract. Doorgaans is dit 2 jaar. Dit houdt in dat je, met de opleiding mee voor 5 jaar vast zit aan het ziekenhuis.
Een tweede clausule betreft het terugbetalen van de opleiding als je er tijdens de opleidingsperiode mee stopt of eerder vertrekt.
Natuurlijk kun je daarvoor tekenen als je dat redelijk vind. Maar laat het je niet overkomen dat je het niet geweten hebt.
Bedenk daarbij dat een instelling die goed voor zijn personeel is, deze maatregelen niet nodig heeft. En wat de terugbetaling betreft is dat zeer discutabel omdat de overheid voor jou geld ter beschikking stelt voor de geboden leerwerkplaats.

Wij maken gebruik van Cookies

Ook wij gebruiken cookies. Dit doen we om onze website zo goed mogelijk te laten werken. Als dit voor jou geen probleem is, kun je onze site bezoeken door op akkoord te klikken. Kijk voor meer informatie:

privacy- en cookiestatement akkoord